Wonen behoort tot de primaire behoefte van inwoners. Het voeren van woonbeleid is een klassieke taak van de (gemeentelijke) overheid. Het woonbeleid raakt vele facetten, zoals ruimtelijke ordeningsvraagstukken en het grondbeleid. Verder heeft het woonbeleid langjarige financiële implicaties. Bij de beschouwing van het woonbeleid is het goed te realiseren dat de gemeente zelf in beginsel zelf geen woningen bouwt, verbouwt, verhuurt of verdeelt. Dat doen vooral burgers, woningcorporaties en andere marktpartijen. De gemeente beschikt over diverse instrumenten om de woonmarkt te beïnvloeden en in een door de gemeente gewenste richting te sturen.
Daarnaast is het woonbeleid van de gemeente Maastricht van invloed op de ontwikkelingen op de woonmarkt in omliggende gemeenten en omgekeerd beïnvloedt het woonbeleid van omliggende gemeenten de mogelijkheden van Maastricht. Daarnaast heeft Maastricht te maken met meer specifieke omstandigheden, zoals studentenhuisvesting en huisvesting voor asielzoekers waar, vanwege de typische (tijdelijke) woonbehoeften, de relaties met de buurt extra aandacht vergen. Verschillende rijksinitiatieven (bijvoorbeeld afkoppeling van het gas) en rapporten die aangeven – of in ieder geval suggereren – dat de hoeveelheid betaalbare huurwoningen in grote steden substantieel afneemt. Hierdoor kunnen (op termijn) knelpunten voor de lagere inkomens ontstaan. Ook door de leden van de gemeenteraad van Maastricht zijn met name inzake de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van woningen vragen gesteld aan het College van B en W. Ook zijn door meerdere fracties in de raad vragen gesteld aan het college over studentenhuisvesting in het algemeen en in relatie met de woonbuurten in het bijzonder. De rekenkamer wil met dit onderzoek de raad bij de discussies rondom deze thema’s faciliteren.
Doel van dit onderzoek is
- inzichtelijk maken op welke manier, dus met welke instrumenten, de gemeente Maastricht het vraagstuk van een mogelijk tekort aan betaalbare huurwoningen benadert en
- op welke wijze de studenthuisvesting gereguleerd wordt, in het bijzonder op welke wijze aandacht wordt geschonken aan een goede relatie met de buurt.