De directe aanleiding voor dit onderzoek zijn de recente gebeurtenissen in Maastricht bij de scholenkoepel Stichting LVO (hierna ‘LVO’) met betrekking tot de vmbo-examens. Door onregelmatigheden bij de LVO zijn de examens van alle vmbo-leerlingen (354 kinderen) niet goedgekeurd door de inspectie van het onderwijs.
De gemeenteraad heeft middels zijn schrijven d.d. 9 juli 2018 n.a.v. de aangenomen motie d.d. 3 juli 2018 de Rekenkamer Maastricht verzocht advies uit te brengen over zijn positie ten opzichte van LVO, mede met het oog op de aanstaande discussie over het Masterplan VO Maastricht.
In de brief van de rekenkamer d.d. 6 juli 2018 aan de gemeenteraad heeft de rekenkamer aangegeven dat de door de raad geformuleerde vraagstelling te ruim is om op korte termijn in volle breedte en diepte te kunnen beantwoorden. De rekenkamer stelt daarom de volgende fasering voor om aan de verschillende aspecten uit het verzoek van de gemeenteraad tegemoet te komen.
Deelonderzoek 1: handreiking die behulpzaam kan zijn bij de discussie en standpuntbepaling over het masterplan dat in september/oktober aan de orde zal zijn.
Deelonderzoek 2: advies t.a.v. vraagstelling of de monopoliepositie van het LVO voordelig of nadelig is in het kader van toekomstbestendig onderwijs in de stad Maastricht.
Deelonderzoek 3 zal ingaan in op de rol van de raad in het onderwijs en daarbij de verbinding leggen met de taken van de gemeente in het kader van de Jeugdwet. Over de daadwerkelijke invulling van dit deelonderzoek zal worden besloten, nadat de deelonderzoeken 1 en 2 zijn uitgevoerd.
Het voorliggende plan van aanpak gaat verder in op het eerste deelonderzoek van de adviesaanvraag.
Download Plan van Aanpak onderzoek Advies bevoegdheden gemeenteraad in relatie tot LVO