In het gemeentelijk bestel stelt de gemeenteraad de kaders voor het beleid vast. In de praktijk betekent dit meestal dat het college voorstellen ter besluitvorming aan de raad voorlegt. In een later stadium dienen deze kaders om het college bij de uitvoering te kunnen controleren.
De voorstellen ter besluitvorming aan de raad hebben de vorm van ‘raadsvoorstellen’ die in Maastricht volgens een vast format worden opgesteld. De raadsvoorstellen zijn het sluitstuk van een beleidsproces waarin de drie W-vragen worden beantwoord: “Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? En Wat mag het kosten?”
Raadsvoorstellen moeten de gemeenteraad in staat stellen een goede afweging te maken op het betreffende dossier, een helder besluit hierover te nemen en om de controlerende functie te kunnen vervullen.In dit nieuwe onderzoek wil de rekenkamer opnieuw een aantal raadsvoorstellen beoordelen.
De invalshoek van het onderzoek is vooral de vraag of de raadsvoorstellen van voldoende kwaliteit zijn om de besluitvorming door de raad te ondersteunen. Bij een aantal recente onderzoeken uitgevoerd door de Rekenkamer Maastricht, heeft zij geconstateerd dat de raad niet altijd optimaal geïnformeerd is om zijn kaderstellende en controlerende taak uit te voeren. Het raadsvoorstel is één van de instrumenten om raadsleden in de positie te brengen om een weloverwogen besluit te nemen. Een onderzoek naar de kwaliteit van de raadsvoorstellen kan daarom volgens de rekenkamer behulpzaam zijn om de kwaliteit van de raadsvoorstellen te verbeteren.