In 2009 is het gewenste perspectief voor de toekomstige ontwikkeling van het ENCI- gebied vastgelegd in het Plan van Transformatie. Vijf partijen kwamen overeen om gezamenlijk te werken aan de afgesproken doelen: de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg, ENCI (HeidelbergCement), Natuurmonumenten en SPA (bewonersvereniging Sint Pieter Adembenemend). Daartoe werd een gemeenschappelijk uitvoeringsorgaan opgericht: de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (SOME). Deze stichting had onder meer als taak om de zogenaamde Overgangszone te ontwikkelen en daarmee middelen te genereren om de transformatie financieren. Ook had SOME als taak de voortgang van de transformatie te bewaken.
In het onderzoek naar de sturing op de transformatie concludeert de rekenkamer dat SOME gedurende de eerste zes jaren een goede impuls heeft gegeven aan het transformatieproces, maar dat er vanaf globaal 2017 haperingen ontstaan in de uitvoering met als belangrijkste oorzaken dat de overgangszone later dan gepland bouwrijp werd opgeleverd en dat het bestemmingsplan niet werd afgerond (mede door de stikstofproblematiek). Hierdoor kwam het beoogde verdienmodel van SOME om met gronduitgifte in de Overgangszone middelen te genereren niet van de grond.
Het feit dat ENCI met alle bedrijfsactiviteiten stopte en aankondigde het bedrijventerrein te willen verkopen én dat van rijkswege een cultuurhistorisch onderzoek is gestart met het oog op een mogelijk behoud van industrieel erfgoed, compliceerde de situatie nog eens extra.