Op verzoek van vrijwel alle fracties in de gemeenteraad van Maastricht, heeft de Rekenkamer Maastricht onderzoek gedaan naar de casus Shared Service Centrum en e-mailonderzoek. Doel van dit onderzoek is om aan de hand van een feitelijke reconstructie van de casus, mogelijke lessen voor de toekomst te trekken.
Het besluit om het SSC-ZL op te richten is een collegebevoegdheid, waaraan de gemeenteraad in 2014 haar instemming heeft verleend. In het onderzoek heeft de rekenkamer zowel het traject rondom de vorming van het SSC-ZL als het e-mailonderzoek naar aanleiding van de verspreiding van vertrouwelijke conceptnotulen, aan de hand van dossierstudies, interviews en de rechterlijke uitspraken gereconstrueerd. Hierbij zijn de belangrijkste beslismomenten waarop de casus – vanuit de-escalatieperspectief – ook een andere wending had kunnen nemen, specifiek gemarkeerd.
Samengevat zijn de aanbevelingen: vermijd tunnelperspectief, sta open voor afwijkende meningen, fixeer niet op één aspect, denk de-escalerend, benut het instrument van de second opinion en maak gebruik van logische reflectiemomenten.
Uit de bestuurlijke reactie blijkt dat het college de conclusies van de rekenkamer niet volledig onderschrijft en slechts in algemene zin reageert op de aanbevelingen die daaruit voortkomen.